25 Şubat 2011 Cuma

Engelliye 'Ayrımcılık' yapan şoföre 6 ay hapis


Mahkeme, tekerlekli sandalyedeki Tablacı''yı Seninle mi uğraşacağız deyip otobüse almayan şoföre önce hapis cezası verdi; cezayı halk otobüsü şoförlüğünün yasaklanmasına çevirdi.
Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi, tekerlekli sandalyedeki Teslime Tablacı'yı "Seninle mi uğraşacağız, git işine" diyerek otobüse almayan şoförü iki yıl sonra cezalandırdı.
Önceki gün (5 Mayıs) verilen kararda, mahkeme şoföre "ayrımcılık" nedeniyle önce altı ay hapis cezası verdi; daha sonra kısa süreli hapis cezasını 6 ay süreyle ehliyetinin alınarak halk otobüsü şoförlüğünün yasaklanmasına çevirdi.

2 yıl süren hak arama

Tablacı, 29 Nisan 2007'de Taksim-Bahçeşehir hattında çalışan halk otobüsüne binmek istedi. Ancak şoför durakta bekleyen yolcuları aldıktan sonra, Tablacı'yı otobüse almadı.
Tablacı da, İstanbul Barosu Engelli Hakları Komisyonu'na ulaşarak avukat Güler Polat'la hukuki süreci başlattı.
Önceki günkü duruşmada, şoför Tablacı'yı görmediğini, Tablacı'nın kapıyı açmasını istemediğini iddia etti. Ancak Tablacı, iki kez annesinin, bir kez de durakta bekleyen öğrencilerin kapıyı açın demesine karşın, şoförün kendisini otobüse almadığını anlattı.
Engellilere uygulanan ayrımcılığın önlenebilmesinde mahkemelerin bu davada olduğu gibi cesur kararlar vermesinin çok etkili olduğunu söyleyen Tablacı, çözümün tek tek bireylerin cezalandırılmasında olmadığını, kamu hizmeti veren kurumların elemanlarını tutum ve yasalara saygı konusunda yeterince eğitmediklerini dile getiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder